fbpx

Ta vare på øynene dine på jobben

øynene jobb

Mange av oss tilbringer mesteparten av dagen foran en skjerm, og skjermtiden øker stadig med flere videosamtaler og webinarer. Det krever sitt av øynene våre.

Når du bruker en hvilken som helst digital enhet, stiller det et unikt krav til øynene dine. Du må enten fokusere lenge på en skjerm, eller endre blikket mellom en enhet som telefon eller nettbrett og miljøet rundt deg. Dette belaster øynene, noe som gjør det vanskeligere å tilpasse seg (endre fokus mellom de ulike avstandene). Av den grunn opplever personer som bruker digitale enheter mye, ofte syns- og holdningsrelaterte problemer.

Øynene dine trenger støtte i mellomsonen når du jobber ved et skrivebord til daglig. Dette refererer til avstanden der skjermen din er plassert. Det er ofte litt lengre unna enn en bok eller å sjekke telefonen (nærsyn), og nærmere enn når vi for eksempel kjører bil (avstandssyn). Når vi fokuserer på denne avstanden over lengre tid, har øynene våre en tendens til å konvergere, og dette kan være slitsomt for øyemusklene.

Enstyrke eller progressive glass er generelt ikke optimalisert for kontorarbeid. Lesebriller gir optimalt syn på nært, så PC-arbeid blir for langt unna. Progressive glass krever at du ser gjennom det nedre området av glasset, så du vil vippe hodet oppover for å se skjermen. Hvis du bruker denne typen brilleglass for kontorarbeid, er sjansen stor for at du sitter i en unaturlig stilling, som kan føre til hodepine og muskelspenninger. Arbeidsplassbriller er optimalisert for den mellomsonen, og i tillegg kan den korrigere eventuelle ekstra brytningsfeil du måtte ha.

Her kommer noen tips til hvordan du best kan ta vare på øynene dine på jobben:

  • Tilpass arbeidsplassen din så du får en ergonomisk sittestilling foran skjermen.
  • Juster avstanden til skjermen, samt skjermens kontrast, lysstyrke og skriftstørrelse.
  • Hvis du ofte opplever symptomer på digitalt øyestress, er det viktig at du tar en synsundersøkelse, og eventuelt oppdaterer din aktuelle brillestyrke. Forskning viser at ukorrigerte synsfeil påvirker produktiviteten.
  • Skaff deg arbeidsbriller som passer dine arbeidsoppgaver. Hos oss får du individuelt tilpassede ZEISS OfficeLens arbeidsglass.
  • Mange har utbytte av briller med beskyttelse mot blått lys, og ZEISS BlueGuard kan tilby den nyeste teknologien på dette området.
  • Hvert 20. minutt skal du i 20 sekunder se på et punkt som ligger minst 20 meter unna. Da slipper øynene å fokusere på mellomavstand hele tiden og blir da mindre slitne. Husk også å blunke ofte!

Se flere artikler