fbpx

Tørre øyne

Visste du at mange plages med tørre øyne uten å være klar over det?

Tørre øyne er et mer vanlig problem enn hva de fleste er klar over. Alle kan få det, og det er svært vanlig blant de som sitter mye foran skjerm hver dag. Kontaktlinsebrukere opplever også ofte symptomer på tørt øye.

Tørre øyne kan enten skyldes dårlig produksjon av tårevæske, eller at tårene du produserer fordamper for fort. Det siste er vanligst, og skyldes ofte at kjertlene som sitter i øyelokket ikke fungerer optimalt. Disse kjertlene produserer et oljelag som ligger utenpå vannlaget i tårefilmen, og dersom kjertlene ikke leverer riktig mengde olje av bra kvalitet vil du få symptomer på tørre øyne.

Vanlige symptomer på tørt øye er faktisk svie og rennende øyne. Dette skyldes at øyet overkompenserer med å produsere mer tårer for å prøve å fukte øyet ditt. Tårer er som kjent salte, og når vannet fordamper for fort blir konsentrasjonen av salt i tårevæsken for høy. Er øyet da i tillegg litt rufsete i overflaten som et resultat av dårlig smøring over tid, blir uttrykket “strø salt i såret” et passende ordtrykk å bruke for å enkelt forklare hva som skjer. Ikke akkurat behagelig!

Andre symptomer på tørre øyne er at det føles tørt, svie og/eller kløe, ruskfølelse eller at øyet blir rødt. Du kan også oppleve å bli lyssky eller få uklart syn. Hvis du har noen av disse plagene, anbefaler vi deg å ta kontakt for en undersøkelse. Øyet har det ikke bra over tid med en ustabil tårefilm, og dette bør behandles. Noen ganger er drypping av riktig type kunstig tårevæske alt som skal til, andre ganger krever tilstanden regelmessig behandling over tid.

Årsaker til tørre øyne:

  • Tørt klima, som aircondition – i bilen, på arbeidsplassen
  • Mye tid fremfor skjerm
  • Dårlig blunking, eller at man sover med øynene åpen
  • Uklart eller anstrengt syn
  • Alder, hormoner og kroniske sykdommer
  • Kontaktlinsebruk
  • Kirurgi

En undersøkelse hos en optiker med kompetanse på tørt øye kan avdekke årsaken, slik at man kan starte med riktig og effektiv behandling.

Bestill time til synsundersøkelse her

Se flere artikler