fbpx

Øyets utvikling

Nyfødt
De fleste av oss er født med ett sett øyne, et på hver side av nesen. Som nyfødt er synet dårlig, og alt som er lengre borte enn puppen er uklart. Etter hvert vil begge øynene se rett frem når man følger med på noe på avstand. Dette skjer ikke hos alle, og defineres da som varierende grad av skjeling. Det er viktig at skjeling som vedvarer eller oppstår følges opp og behandles riktig. Dette for å unngå varig redusert syn. Det samme gjelder dersom det er stor styrkeforskjell mellom øynene.

Små barn
Fra 5 års alder har optikere lov til å bruke øyedråper ved undersøkelse av barn. Disse hjelper oss til å måle korrekt styrke, og er ofte nødvendig for et sikkert resultat. Årsaken til dette at barn har en voldsom evne til å kompensere for dårlig syn, ikke samarbeidsvansker. Barn yngre enn 5 år kontrolleres som oftest på helsestasjon og ved behov hos øyelege.

Skolebarn
Rundt femte klasse øker kravene for synsskarphet og leseferdigheter i skolen betraktelig. Dessverre kommer for mange til synsundersøkelse med et problem som burde vært tatt tak i mye tidligere. Det er foreldrenes ansvar å følge opp synet, og har ikke barnet vært hos optiker i tidlige skoleår så anbefaler vi dette. Å lære å lese og skrive med dårlig syn er slitsomt og vanskelig. Og ofte er verken barnet selv eller de nærmeste oppmerksomme på problemet.
Tenåring
Hovedregelen er at unger er langsynte. Dette vokser de gradvis av seg, og i tenårene blir stadig flere nærsynte. Digitale medier på 20-70 cm avstand gir utfordringer for synet vårt! For mange blir tretthet, hodepine og konsentrasjonsproblemer et resultat av dette. Å kontrollere syn og øyehelse burde være like naturlig som å gå til tannlegen. Vi snakker tross alt om vår viktigste sans!

Trafikant
Husk at det er ditt ansvar at du ser bra i trafikken! Det handler om sikkerhet. Briller, linser og gode solbriller kan hjelpe deg til å se viktig detaljer i trafikkbildet, slik at du har bedre tid til å reagere. Sjekk synet, og vær obs på at ferdigbriller ikke er godkjente til bilkjøring.

Når alderen passerer skonummeret
Dette er et kapittel for seg selv.. Se senere ang 43-års-syndromet – Presbyopi. For dem i reparasjonsalderen. Og nei, det hjelper ikke å kjøpe større sko..

Langsynt, nærsynt eller trangsynt?
Astigmatisme og andre fremmedord..

Visus
Visus er et mål for hvor tydelig du ser. Visus 1,0 regnes som «normalt syn», og visus 0,5 betyr at du ser omtrent halvparten av det «normale» på en gitt avstand. Hos noen måler vi også visus 1,2 og 1,5, noen som gjør at man ikke korrekt kan oppgir syn i prosent. For hva er 100% syn? I kortversjon er visus 0,5 krav for førerkort klasse B, og visus 0,8 krav for tyngre kjøretøy. Personer som ikke får visus over 0,3 med briller eller linser defineres som svaksynte.

Nærsynt
Nærsynte ser godt på kort avstand, uklart lengre unna. Nærsynthet krever korrigering med minusstyrke. Er du nærsynt -1,00 er avstandssynet ditt omtrent halvparten av det normale. Med -2,00 ser du cirka en fjerdedel. Fordelen med å være nærsynt er at når alle andre må ha briller for å lese som voksen, kan du trolig se godt på nært hold uten. Men hvis du venter på at nærsyntheten skal forsvinne når du blir eldre, så vil du bli skuffet.

Langsynt
Barn er født langsynte, og langsyntheten går gradvis tilbake i løpet av de første årene. Er du litt langsynt og har en allsidig hverdag er langsyntheten trolig ikke et problem. Jobber du mye på nært (for eksempel ved bruk av data) kan langsyntheten fort gjøre deg sliten, ukonsentrert eller gi hode/nakkeproblemer. Kanskje er det vanskelig å huske det du har lest? Er du mer langsynt, eller har levd noen tiår, blir det uklart på nært og kanskje også på avstand. Dette korrigeres da med plusstyrke.

Astigmatisme - skjev hornhinne
Tenk en speilbelagt fotball -ikke særlig praktisk, men likevel. Se inn i denne, og du blir like merkelig i alle retninger. Tenk deg en amerikansk fotball, speil deg i denne, og bildet blir dradd, avhengig av i hvilken retning du vrir ballen. Det samme skjer når hornhinna ikke er like krum i alle retninger. Bildet kommer ikke i fokus på netthinnen, og synet blir uklart. Mange er bekymret for sin astigmatisme, eller tror de har en sjelden tilstand. Men dette er verken skummelt eller farlig eller spesielt enestående. Korrigeres med briller eller linser som har forskjellig styrke i forskjellige retninger.

Skjeling
Har du en kompis som ikke klarer feste blikket etter et par pils? Eller opplever du selv dobbeltsyn når du er trett? Har du noen i familien som skjeler? Dårlig samsyn kommer i en rekke varianter, og er ofte skrekkelig slitsomt. Gjerne mer enn du aner. Som regel er det ikke synlig, men målbart. Dette bør korrigeres eller trenes for å gi deg en bedre hverdag.

Presbyopi (tidligere omtalt som 43-års-syndromet…)
Det meste blir slappere med årene, linsa i øyet derimot mister sin elastisitet og blir stiv. Det å skifte fokus fra avstand til nært blir etter hvert en uoverkommelig oppgave. Teksten i avisa krymper og tekstmeldinger både inn og ut blir gjettekonkurranse. Briller som gir godt syn på avstand fungerer bare på avstand, og briller som fungerer på nær blir man kvalm og svimmel av når man løfter blikket. Ungdomskilden har vi ikke funnet, men det er hjelp å få. Se kapittelet om progressive løsninger.

Svaksynt
Uansett hvor høy styrke du har og hvor dårlig du ser uten briller eller linser, så er du ikke svaksynt hvis du ser godt med disse. Men det finnes mange der ute som aldri kan se godt.
Mange vil ha hjelp av sterkere briller som forstørrer skriften på nært og hjelper til med å utnytte den synsresten man har. Det finnes også kikkertløsninger som kan hjelpe. Alle som er svaksynte kan få hjelp til å finne de synshjelpsmidlene de kan ha nytte av. Vi kan hjelpe deg med å komme i kontakt med synskontakt i kommunen eller hjelpemiddelsentralen for å få utredning i forhold til hjelpemidler.
Blindeforbundet er en organisasjon som ikke ønsker seg flere blinde og svaksynte, men som jobber aktivt for å hjelpe sine medlemmer. Alt for mange kjenner ikke til hvilke hjelpemidler som finnes, og i hvor stor grad det er mulig å lære seg knep som gjør hverdagen enklere hvis synet er redusert. Sjekk ut mer på blindeforbundet.no, eller kom innom for en prat!

Problemløsere

Briller og kontaktlinser finnes i et hav av varianter. For at vi skal finne riktig løsning for deg trenger vi at du kommer innom. Bestill gjerne time på forhånd for synsundersøkelse, eller kom innom for en kaffe og en prat. Se vårt utvalg her.

Progressive briller
Når styrken på avstand og nært ikke lengre er den samme (ref presbyopi) er progressive briller eller linser som oftest den beste løsningen. Progressive briller krever litt tilvenning, herav ofte referert til som aggressive. Flatmark kan se ut som en grusvei med tælahiv, og hodet må få tid til å skjønne hva det ser og hva som skjer. Utfordringen kommer av at glasset varierer i styrke, fra avstandsstyrke øverst i glasset, til lesestyrke (mer pluss, eller mindre minus) lengre ned. Glass av høy kvalitet, korrekt tilpassing og riktig informasjon gjør tilvenningen enklere. Og vi snakker dager, ikke måneder!

Progressive linser
Ja, de finnes, har gjort det lenge og fungerer som regel supert! Spørsmålet som oftest dukker opp i forbindelse med progressive linser er; «hvorfor har jeg ikke prøvd dette før»!? I linsen ligger lesestyrken midt i pupillen, noe som gjør at du har samme syn på nært om du ser opp eller ned. Perfekt for de som for eksempel jobber med å montering ting over hodehøyde. Progressive linser krever en dedikert optiker. Du finner kontaktinformasjon her.

Terminalbriller (databriller)
Bruker du skjerm store deler av arbeidsdagen er dette utfordrende for syn og øyne. Det er ofte behov for briller som er spesialtilpasset til dette. Disse defineres som terminalbriller og dekkes av arbeidsgiver. Arbeidsmiljøloven gir helt klare retningslinjer som vi forholder oss til.

Vernebriller
Vi håndplukker selv våre leverandører og våre produkter. Vi ønsker å tilby et utvalg av vernebriller som er større, bedre og sprekere enn det som ellers finnes på markedet. Har du en utfordring, vis oss den, så skal vi se om vi kan løse den. Erfaringen er at mange vernebriller fungerer fint i butikk, men ikke fullt så godt når de skal brukes sammen med for eksempel støvmaske og hørselsvern. Dette må være med i vurderingen ved valg av innfatning. En grundig forståelse av oppgavene som skal utføres er også viktig for å levere riktig styrke og riktig type brilleglass.

Kontaktlinser
Jeg skjønner ikke hvordan jeg skulle klart meg uten! Og vi gjør alt vi kan for at kunden skal bli fornøyd. Hver gang! Linser kan brukes i stedet for briller, eller som et supplement. Selv er jeg fornøyd brillebruker (skulle bare mangle), men foretrekker helt klart linser både på ski, i vann og på dansegulvet. Er du fulltids linsebruker bør du ha en brille i reserve. Er du nybegynner eller uerfaren når det kommer til linser vil du få en grundig opplæring i bruk av disse. Riktig informasjon og riktige linser til dine øyne og din styrke er avgjørende for trygg og uproblematisk linsebruk. Forsøkt før uten hell? Vil du prøve igjen tar vi gjerne utfordringen sammen med deg.

Plager og øyesykdommer

Tørre, såre og rennende øyne
Dette er flere sider av samme sak. Ikke helt enkelt å overbevise folk om at øynene renner fordi de er tørre, men det er veldig ofte en realitet. Dette er et tema jeg har videreutdanning i og kunne skrevet en avhandling om. Men kom heller innom, så skal vi se hvordan vi kan hjelpe deg med ditt problem. Alt fra kløe, svie, røde øyne og ruskfølelse til dårlig syn og tåkesyn er gode grunner til en undersøkelse.

Rødt øye
Røde øyne er tegn på et problem. Det kan være relatert til alt fra forkjølelse, allergi, rusk og overanstrengelse, til alvorlige øyesykdommer. Vi ser etter årsak og løsning og henviser videre ved behov. Ikke gå rundt med noe som kan være en øyesykdom uten å ta en kontroll. 80% av alle sanseinntrykk kommer via synet, så øynene er viktige for deg!

Dysleksi
Har du eller noen i nær familie problemer med lesing og skriving? Dette er familiært (veldig!), og det finnes masse hjelp å få. Sørg for å få denne. Trenger du hjelp på veien har jeg en del tips.

AMD – «forkalkning»
Aldersrelatert makuladegenerasjon har ingenting med kalk å gjøre. Det er en netthinnesykdom hvor området for skarpsyn (makula) er svekket. Det finnes to typer: tørr og våt. Den tørre typen er mest vanlig og utvikler seg gradvis, mens den våte typen kan føre til stort synstap som kommer i løpet av kort tid. Det finnes ingen behandling for tørr AMD, men den våte typen behandles med injeksjoner for å bremse utviklingen.

Trost og stær og andre flygere
Grå stær er som grått hår, la oss fornekte det ei stund. Det er ikke spesielt skummelt, det er skrekkelig vanlig og det kommer med alderen (med noen unntak). Dårlig kontrast, dårlig skarpsyn og endret brillestyrke er konsekvensen. Grå stær lar seg som regel behandle, man bytter ut den uklare linsa i øyet med en ny, og de fleste ser bra igjen etterpå. Det kurerer dog ikke aldersendringen, og de fleste trenger briller eller linser også etterpå.

Grønn stær er en sykdom hvor deler av synsfeltet gradvis forsvinner. Dette merker man ikke selv før det er oppstått store skader. Sykdommen kan behandles, men oppstått skade kan ikke repareres. Dette gjør at tidlig diagnose og riktig behandling er viktig. Trykkmåling sammen med vurdering av synsnervens utseende og måling av synsfelt gir en god indikasjon. Med mistanke om sykdom henviser vi videre til øyelege. Og trykkmåleren vi bruker er virkelig ingenting å grue seg til. Ingen luft, ingen bedøvelse, fort gjort og helt smertefritt!
Ser du fluer? Lysglimt? Noen synsforstyrrelser er vanlige og harmløse, andre kan være tegn på alvorlige synstruende tilstander. Ta kontakt så vurderer vi behov for vidre undersøkelser og eventuell behandling.

Andre helserelaterte synsplager
Syn og generell helse henger tett sammen. Plager som høyt blodtrykk, diabetes og en rekke andre sykdommer kan eller vil påvirke øynene. Ved en synsundersøkelse ser vi dirkete inn på de små blodårene på netthinnen, og oppdager vi forandringer her som gir mistanke om generelle sykdommer så henviser vi til fastlege.

Tips og råd

Vaskeanvisning for briller
Håndvask, tåler verken oppvaskmaskin eller tørketrommel. Ikke vask brillen med sandpapir. Heller ikke genser eller tørt papir på støvete briller, det vil fungere på samme måten. Max 40 grader. Belegget på brilleglassene tåler ikke sterk varme. Det vil krakelere, og glassene blir da like enkle å se gjennom som det er å se havbunnen på urolig sjø. Dashbordet i bilen en solrik sommerdag er for varmt for brillene dine! Det samme gjelder for eksempel badstue.
Vær forsiktig med kjemikalier! Vi anbefaler brillespray og rent vann. Mange vaskemidler, for eksempel Zalo, er for sterke for behandlingen på glassene, og du risikerer å ødelegge disse.

Vi bytter neseputer uten kostnad ved behov, og gir brillen din en grundig rens i ultralydbad. Kom innom for en service.

Normal slitasje og service
Etter to års bruk har du tatt brillen din av og på minst 730 ganger. Ofte det 5-dobbelte. Hvis du da konsekvent tar den av med ei hånd, og drar den litt til siden, så vil den over tid bli skjev. Om du velger å ikke ta den av, men sovner med brillen, så vil det garantert ikke hjelpe. Oppbevaring på hodet eller i jakkelommen er heller ikke å anbefale.
Vil du ta godt vare på brillen tar du den av og på med begge hender, oppbevarer den i et rent etui, vasker den etter gitte anbefalinger og kommer innom for justering og service innimellom. Evt så kan du mishandle den etter beste evne og komme innom når du trenger en ny. En reservebrille anbefales i tilfelle du går på trynet i lyngen, skal på fest, kjøper hundevalp, har barnebarn el..

Våre garantier og reklamasjoner
Vi har fokus på kvalitet og service! Justering av brillen er inkludert og koster aldri noe ekstra. Er du uheldig og riper opp glassene eller trenger nye deler til innfatningen gir vi 50% rabatt første år. Kjøper du kontaktlinser hos oss strekker vi oss langt for å hjelpe deg hvis du er uheldig og ødelegger noen. Gir vi deg en styrke eller et produkt som ikke fungerer bytter vi uten kostnad. På barnebriller skaffer vi deler kostnadsfritt så langt det lar seg gjøre. Ellers gjelder vanlig reklamasjonsrett som på briller er to år.