fbpx

Øyets utvikling

Små barn
Barn er født med nokså dårlig syn som gradvis blir bedre. Det er viktig at forholdene ligger til rette for dette, og hos nyfødte undersøkes derfor at de har en normal «rød refleks», for å avdekke eventuelle medfødte avvik. Ved 4-års alder kontrolleres synet på helsestasjon. Her vil grove synsfeil kunne oppdages og barnet vil da bli henvist videre til øyelege. Etter dette er det kun foreldrenes ansvar å følge opp synet til barnet. Da er det viktig å huske at synet er i stadig utvikling.

I skolealder vil noen få utfordring med lesing og skriving, og skolen vil da gjerne anbefale synsundersøkelse. Vi anbefaler at man tidlig har kontroll på at synet er i orden, for å unngå unødvendige plager. Små barn er utrolig flinke til å kompensere for dårlig syn, og det kan være overraskende vanskelig å fange opp at dette er en utfordring. Ofte vet hverken ungen selv eller de nærmeste at synet er dårlig. En kontroll hos optiker vil være en bekreftelse på at alt er i orden, eller man vil kunne gi tidlig hjelp der dette kreves. Godt syn er viktig både for læring og for motorisk utvikling.

Fra 5 års alder har optikere med godkjenning lov til å bruke øyedråper ved undersøkelse av barn. Disse hjelper oss med å måle korrekt styrke, og er ofte nødvendig for et sikkert resultat.

Tenåringer og unge voksne
De fleste barn er langsynte. Dette vokser de gradvis av seg, og i tenårene blir stadig flere nærsynte. Dette er et resultat av en endret livsstil, og det er ingen tvil om at økende bruk av digitale medier gir utfordringer for synet vårt. For mange blir uklart syn, tretthet, hodepine og konsentrasjonsproblemer et resultat av dette. Utviklingen går fort, og dette gjelder også brilleglass. En grundig undersøkelse og brilleglass tilpasset den enkelte vil kunne gi mindre anstrengelser og et mer behagelig syn i mange situasjoner.

Voksne (ikke fult så unge voksne)
Rundt 40-45 års alder skjer det en betydelig forandring i synet. Linsen i øyet mister sin elastisitet, og det å skifte fokus mellom avstand og nært blir en utfordring. For noen kommer problemene gradvis over lang tid, for andre oppleves det som om synet raskt blir betydelig dårligere. Løsningen er briller eller linser som kompenserer for redusert evne til å fokusere. Her finnes det et bredt utvalg løsninger, og en grundig synsundersøkelse og gjennomgang av synsbehov både privat og på jobb danner grunnlaget for en riktig og komfortabel løsning. Enkelte slutter helt eller delvis med synskrevende oppgaver som et resultat av dette, mange ganger ubevist. Det syns vi ikke er den beste løsningen.

Langsynt eller nærsynt eller?
Astigmatisme og andre fremmedord

Visus
Visus er et mål for hvor klart du ser på en gitt avstand. Visus 1,0 regnes som et «normalt syn», og visus 0,5 betyr at du ser omtrent halvparten av det «normale». Hos mange måler vi også visus bedre enn 1,0. Visus 0,5 er kravet for førerkort klasse B, og visus 0,8 er et krav for tyngre kjøretøy. Vi anbefaler av trafikksikkerhetsmessige årsaker et bedre syn enn dette bak rattet. Personer som ikke kan oppnå visus bedre enn 0,3 med briller eller linser defineres som svaksynte.

Nærsynt
Nærsynte ser godt på nært hold, men uklart på avstand. Nærsynthet krever korrigering med minusstyrke. Er du nærsynt -1,00 er avstandssynet ditt omtrent halvparten av det normale, med -2,00 omtrent en fjerdedel. Mange har en oppfatning av at nærsyntheten forsvinner når man blir eldre. Dette stemmer ikke, men nærsynte vil fortsette å kunne se godt på nært uten briller, mens de som ikke er nærsynte vil få behov for briller eller linser til for eksempel lesing.

Langsynt
Langsynte ser gjerne godt på lang avstand og kan også se godt på nært hold, i alle fall så lenge langsyntheten og alderen ikke er høyere enn at man kompenserer for denne. Er du litt langsynt og har en allsidig hverdag er langsyntheten trolig ikke et problem. Jobber du mye på nært (for eksempel lesing eller skjerm) kan langsyntheten gjøre deg sliten, ukonsentrert eller gi hodepine. Kanskje er det vanskelig å huske det du har lest? Er du mer langsynt, eller har levd noen tiår, blir det uklart på nært og kanskje også på avstand. Dette korrigeres da med plusstyrke.

Astigmatisme - skjev hornhinne
Skjeve hornhinner er vanlig og ufarlig. Svært forenklet kan du tenke at fremre del av øyet ikke er helt rundt, men formet som et egg. Hornhinnen er krummere i en retning enn den andre. Dette medfører at lyset ikke treffer i et klart punkt på netthinnen, og synet blir uklart uavhengig av hvilken avstand du ser på. Skjeve hornhinner korrigeres med brilleglass eller kontaktlinser som har ulik styrke i forskjellige retninger.

Samsyn og skjeling
Dersom musklene i øynene ikke samarbeider perfekt, vil de ha problemer med å se samme bilde klart samtidig. I noen tilfeller gjør dette at synet blir uklart, bokstavene hopper eller at det blir slitsomt å utføre synskrevende oppgaver som lesing og bilkjøring. I andre tilfeller får man dobbeltsyn, eller man kan miste synsinntrykket fra et øye slik at man ikke får et normalt dybdesyn.

Dårlig samsyn kommer i en rekke varianter, og kan gi store plager. Ofte er det ikke synlig for andre, og mange sliter med samsynet uten å være klar over det selv. Dårlig samsyn bør korrigeres eller trenes for å gi deg en bedre hverdag.

Presbyopi (når armene blir for korte)
Med årene mister linsa i øyet sin elastisitet og blir stiv. Dette medfører at evnen til å fokusere på nært forsvinner. Tilstanden starter rundt 40-års alderen og blir gradvis verre til midt i 60-årene. Gradvis må man holde det skal skal lese lengre unna, teksten virker mindre og små detaljer på nært blir uklare. Det kommer stadig nye og bedre produkter, og progressive brilleglass eller progressive kontaktlinser vil for de fleste være den beste løsningen til daglig bruk.

Svaksynt
Uansett hvor høy styrke du har og hvor dårlig du ser uten briller eller linser, så er du ikke svaksynt hvis du ser godt med disse. Men det finnes mange der ute som aldri kan se godt.
Mange vil ha hjelp av sterkere briller som forstørrer skriften på nært og hjelper til med å utnytte den synsresten man har. Det finnes også kikkertløsninger som kan hjelpe. Alle som er svaksynte kan få hjelp til å finne de synshjelpsmidlene de kan ha nytte av. Vi kan hjelpe deg med å komme i kontakt med synskontakt i kommunen eller hjelpemiddelsentralen for å få utredning i forhold til hjelpemidler.
Blindeforbundet er en organisasjon som ikke ønsker seg flere blinde og svaksynte, men som jobber aktivt for å hjelpe sine medlemmer. Alt for mange kjenner ikke til hvilke hjelpemidler som finnes, og i hvor stor grad det er mulig å lære seg knep som gjør hverdagen enklere hvis synet er redusert. Sjekk ut mer på blindeforbundet.no, eller kom innom for en prat!

Problemløsere

Briller og kontaktlinser finnes i et hav av varianter. For at vi skal finne riktig løsning for deg trenger vi at du kommer innom. Bestill gjerne time på forhånd for synsundersøkelse, eller kom innom for en kaffe og en prat. Se vårt utvalg her.

Progressive briller
Når styrken på avstand og nært ikke lengre er den samme (ref presbyopi) er progressive briller eller linser som oftest den beste løsningen. Progressive briller krever litt tilvenning, herav ofte referert til som aggressive. Flatmark kan se ut som en grusvei med tælahiv, og hodet må få tid til å skjønne hva det ser og hva som skjer. Utfordringen kommer av at glasset varierer i styrke, fra avstandsstyrke øverst i glasset, til lesestyrke (mer pluss, eller mindre minus) lengre ned. Glass av høy kvalitet, korrekt tilpassing og riktig informasjon gjør tilvenningen enklere. Og vi snakker dager, ikke måneder!

Progressive linser
Ja, de finnes, har gjort det lenge og fungerer som regel supert! Spørsmålet som oftest dukker opp i forbindelse med progressive linser er; «hvorfor har jeg ikke prøvd dette før»!? I linsen ligger lesestyrken midt i pupillen, noe som gjør at du har samme syn på nært om du ser opp eller ned. Perfekt for de som for eksempel jobber med å montering ting over hodehøyde. Progressive linser krever en dedikert optiker. Du finner kontaktinformasjon her.

Terminalbriller (databriller)
Bruker du skjerm store deler av arbeidsdagen er dette utfordrende for syn og øyne. Det er ofte behov for briller som er spesialtilpasset til dette. Disse defineres som terminalbriller og dekkes av arbeidsgiver. Arbeidsmiljøloven gir helt klare retningslinjer som vi forholder oss til.

Vernebriller
Vi håndplukker selv våre leverandører og våre produkter. Vi ønsker å tilby et utvalg av vernebriller som er større, bedre og sprekere enn det som ellers finnes på markedet. Har du en utfordring, vis oss den, så skal vi se om vi kan løse den. Erfaringen er at mange vernebriller fungerer fint i butikk, men ikke fullt så godt når de skal brukes sammen med for eksempel støvmaske og hørselsvern. Dette må være med i vurderingen ved valg av innfatning. En grundig forståelse av oppgavene som skal utføres er også viktig for å levere riktig styrke og riktig type brilleglass.

Kontaktlinser
Jeg skjønner ikke hvordan jeg skulle klart meg uten! Og vi gjør alt vi kan for at kunden skal bli fornøyd. Hver gang! Linser kan brukes i stedet for briller, eller som et supplement. Selv er jeg fornøyd brillebruker (skulle bare mangle), men foretrekker helt klart linser både på ski, i vann og på dansegulvet. Er du fulltids linsebruker bør du ha en brille i reserve. Er du nybegynner eller uerfaren når det kommer til linser vil du få en grundig opplæring i bruk av disse. Riktig informasjon og riktige linser til dine øyne og din styrke er avgjørende for trygg og uproblematisk linsebruk. Forsøkt før uten hell? Vil du prøve igjen tar vi gjerne utfordringen sammen med deg.

Plager og øyesykdommer

Tørre, såre og rennende øyne
Dette er flere sider av samme sak. Ikke helt enkelt å overbevise folk om at øynene renner fordi de er tørre, men det er veldig ofte en realitet. Dette er et tema jeg har videreutdanning i og kunne skrevet en avhandling om. Men kom heller innom, så skal vi se hvordan vi kan hjelpe deg med ditt problem. Alt fra kløe, svie, røde øyne og ruskfølelse til dårlig syn og tåkesyn er gode grunner til en undersøkelse.

Rødt øye
Røde øyne er tegn på et problem. Det kan være relatert til alt fra forkjølelse, allergi, rusk og overanstrengelse, til alvorlige øyesykdommer. Vi ser etter årsak og løsning og henviser videre ved behov. Ikke gå rundt med noe som kan være en øyesykdom uten å ta en kontroll. 80% av alle sanseinntrykk kommer via synet, så øynene er viktige for deg!

Dysleksi
Har du eller noen i nær familie problemer med lesing og skriving? Dette er familiært (veldig!), og det finnes masse hjelp å få. Sørg for å få denne. Trenger du hjelp på veien har jeg en del tips.

AMD – «forkalkning»
Aldersrelatert makuladegenerasjon har ingenting med kalk å gjøre. Det er en netthinnesykdom hvor området for skarpsyn (makula) er svekket. Det finnes to typer: tørr og våt. Den tørre typen er mest vanlig og utvikler seg gradvis, mens den våte typen kan føre til stort synstap som kommer i løpet av kort tid. Det finnes ingen behandling for tørr AMD, men den våte typen behandles med injeksjoner for å bremse utviklingen.

Trost og stær og andre flygere
Grå stær er som grått hår, la oss fornekte det ei stund. Det er ikke spesielt skummelt, det er skrekkelig vanlig og det kommer med alderen (med noen unntak). Dårlig kontrast, dårlig skarpsyn og endret brillestyrke er konsekvensen. Grå stær lar seg som regel behandle, man bytter ut den uklare linsa i øyet med en ny, og de fleste ser bra igjen etterpå. Det kurerer dog ikke aldersendringen, og de fleste trenger briller eller linser også etterpå.

Grønn stær er en sykdom hvor deler av synsfeltet gradvis forsvinner. Dette merker man ikke selv før det er oppstått store skader. Sykdommen kan behandles, men oppstått skade kan ikke repareres. Dette gjør at tidlig diagnose og riktig behandling er viktig. Trykkmåling sammen med vurdering av synsnervens utseende og måling av synsfelt gir en god indikasjon. Med mistanke om sykdom henviser vi videre til øyelege. Og trykkmåleren vi bruker er virkelig ingenting å grue seg til. Ingen luft, ingen bedøvelse, fort gjort og helt smertefritt!
Ser du fluer? Lysglimt? Noen synsforstyrrelser er vanlige og harmløse, andre kan være tegn på alvorlige synstruende tilstander. Ta kontakt så vurderer vi behov for vidre undersøkelser og eventuell behandling.

Andre helserelaterte synsplager
Syn og generell helse henger tett sammen. Plager som høyt blodtrykk, diabetes og en rekke andre sykdommer kan eller vil påvirke øynene. Ved en synsundersøkelse ser vi dirkete inn på de små blodårene på netthinnen, og oppdager vi forandringer her som gir mistanke om generelle sykdommer så henviser vi til fastlege.

Tips og råd

Vaskeanvisning for briller
Håndvask, tåler verken oppvaskmaskin eller tørketrommel. Ikke vask brillen med sandpapir. Heller ikke genser eller tørt papir på støvete briller, det vil fungere på samme måten. Max 40 grader. Belegget på brilleglassene tåler ikke sterk varme. Det vil krakelere, og glassene blir da like enkle å se gjennom som det er å se havbunnen på urolig sjø. Dashbordet i bilen en solrik sommerdag er for varmt for brillene dine! Det samme gjelder for eksempel badstue.
Vær forsiktig med kjemikalier! Vi anbefaler brillespray og rent vann. Mange vaskemidler, for eksempel Zalo, er for sterke for behandlingen på glassene, og du risikerer å ødelegge disse.

Vi bytter neseputer uten kostnad ved behov, og gir brillen din en grundig rens i ultralydbad. Kom innom for en service.

Normal slitasje og service
Etter to års bruk har du tatt brillen din av og på minst 730 ganger. Ofte det 5-dobbelte. Hvis du da konsekvent tar den av med ei hånd, og drar den litt til siden, så vil den over tid bli skjev. Om du velger å ikke ta den av, men sovner med brillen, så vil det garantert ikke hjelpe. Oppbevaring på hodet eller i jakkelommen er heller ikke å anbefale.
Vil du ta godt vare på brillen tar du den av og på med begge hender, oppbevarer den i et rent etui, vasker den etter gitte anbefalinger og kommer innom for justering og service innimellom. Evt så kan du mishandle den etter beste evne og komme innom når du trenger en ny. En reservebrille anbefales i tilfelle du går på trynet i lyngen, skal på fest, kjøper hundevalp, har barnebarn el..

Våre garantier og reklamasjoner
Vi har fokus på kvalitet og service! Justering av brillen er inkludert og koster aldri noe ekstra. Er du uheldig og riper opp glassene eller trenger nye deler til innfatningen gir vi 50% rabatt første år. Kjøper du kontaktlinser hos oss strekker vi oss langt for å hjelpe deg hvis du er uheldig og ødelegger noen. Gir vi deg en styrke eller et produkt som ikke fungerer bytter vi uten kostnad. På barnebriller skaffer vi deler kostnadsfritt så langt det lar seg gjøre. Ellers gjelder vanlig reklamasjonsrett som på briller er to år.